Duurzaamheid langs de lijn in Ridderkerk

RIDDERKERK – De gemeente Ridderkerk en het Sliedrechtse bedrijf Softs gaan plaatselijke sportverenigingen helpen energie te besparen en te verduurzamen. Op 12 juni overhandigden wethouder Marten Japenga (duurzaamheid) en Peter van Dommele van Softs een set zogenoemde SponsorSolars aan voorzitter Ramon de Borst van voetbalvereniging Rijsoord. Het zijn zonnepanelen waarmee de vereniging de energiekosten kan reduceren en duurzame energie kan opwekken. Daarmee gaat het eerste Ridderkerkse Energie Sponsoring-project van start. Ridderkerk is een van de koplopers op dit gebied.

De voetbalvereniging krijgt de zonnepanelen gratis, dankzij de binnenkort in Ridderkerk te plaatsen Softs Points. Dat zijn draaibare driekantige panelen die bijvoorbeeld tegen de gevels van gebouwen of op de plek van de traditionele reclameborden langs de sportvelden geplaatst kunnen worden. Eén kant zorgt voor zonne-energie, terwijl de twee andere kanten van de driehoek andere functies hebben, zoals luchtzuivering en reclame.

De Softs Points zijn voor bedrijven aantrekkelijk om te huren. Bedrijven kunnen ze inzetten voor reclamedoeleinden of om er CO2-emissierechten mee te verwerven. Het sponsoren van een sportclub wordt zo extra aantrekkelijk: het wordt meer dan het simpel doneren van een geldbedrag, want de Softs Points helpen mee ook andere bedrijfsdoeleinden te realiseren.

Een Softs Point fungeert op het ene moment als reclamebord. Op andere momenten fungeren de borden als zonnepaneel of als luchtzuiveraar. De slimme combinaties van functies leveren het bedrijf Softs voldoende geld op om bij sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen gratis zonnepanelen te installeren. De besparing aan energiekosten bij de club komt ten goede (extra) sportactiviteiten, terwijl er tegelijkertijd sprake is van verdere verduurzaming van de sportvereniging.

Behalve op het sportpark in Rijsoord wordt het concept met Softs Points en zonnepanelen ook toegepast op sportpark Reijerpark.

De Softs Point-systemen worden gemaakt door mensen uit Ridderkerk. Werkzoekenden worden daarvoor opgeleid en krijgen een baan.

De introductie van de innovatieve Softs Points met bijbehorende SponsorSolars sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van het Ridderkerkse college. Softs helpt bij het omzetten van een overschot aan schone zonne-energie in gemeenten in financiering voor verduurzaming van vastgoed en verlaging van energiekosten bij maatschappelijke organisaties. Energie die over is, kun je aan iemand doorgeven: Energie Sponsoring.

Tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, deze week in Goes, worden de eerste EnergieSponsor Projecten van maatschappelijke organisaties in het onderwijs, de zorg en sport gelanceerd en gepresenteerd op de website www.energiesponsoring.nl. Dit open digitale platform verbindt bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties met elkaar en helpt een match te vinden op wederzijdse duurzaamheidsambities en EnergieSponsor Plannen.