Ridderkerk weer Roparun-gemeente

Ridderkerk staat begin juni weer in het teken van de Roparun. De estafetteloop voor het goede doel gaat op 3 juni van start in Hamburg en Parijs, met Rotterdam als finishplaats. De teams die in Hamburg vertrekken, komen op hun tocht naar de Coolsingel door Ridderkerk. En dat zullen ze merken ook. In Rijsoord en op het Koningsplein wacht hen een feestelijke doorkomst. De meeste teams passeren Ridderkerk op maandag 5 juni (2e Pinksterdag) tussen 11 en 15 uur.

In Rijsoord wordt de Roparun-doorkomst alweer voor de zesde keer georganiseerd door o.a. het WijkIdeeteam. De festiviteiten vinden plaats in de omgeving van restaurant Bardot op de hoek van de Lagendijk en de Rijksstraatweg. Er zijn diverse muzikale activiteiten, compleet met een dj en een zanger.

Op het Koningsplein zijn er voor het vijfde achtereenvolgende jaar Roparun-activiteiten op de laatste Roparun-dag, maandag 5 juni. Er staat een podiumwagen waar diverse optredens plaatsvinden door pop- en rockkoren en zangers.

Iedereen is op beide locaties welkom om te genieten van de festiviteiten en om de Roparun-deelnemers, bezig aan hun laatste kilometers, aan te moedigen.

‘Leven toevoegen’
De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken. Gemiddeld bestaat een team uit 25 personen. De snelste teams doen over de afstand Hamburg-Rotterdam zo’n kleine 40 uur. Vanaf Parijs hebben de snelste teams rond de dertig uur nodig om Rotterdam te bereiken.

Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Denk hierbij aan het inpakken van boodschappen, het wassen van auto’s, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook zijn de leden van een team verplicht Roparun loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel. De drie teams met de hoogste opbrengst en de zes teams die een prijs hebben gewonnen naar aanleiding van hun gelopen snelheid worden gehuldigd tijdens het eindfeest van de Roparun dat een aantal weken na de finish plaatsvindt. Op die avond wordt ook de totale opbrengst van de Roparun bekend gemaakt.

Opbrengst
De afgelopen edities van de Roparun is al meer dan 73 miljoen euro opgehaald voor zorg aan mensen met kanker. Vorig jaar, de vijfentwintigste editie, was de opbrengst maar liefst 5,4 miljoen euro.

Sinds augustus 2002 bestaat de Roparun organisatie uit twee stichtingen: Stichting Roparun Evenementen en Stichting Roparun Palliatieve Zorg. De stichtingen zijn apart, voeren ieder een eigen boekhouding en hebben bijvoorbeeld ook verschillende bankrekeningnummers.

Door de splitsing is het duidelijk hoe de geldstromen lopen: geld bestemd voor het organiseren van het evenement en geld bestemd voor de doelen. Zou er door omstandigheden iets gebeuren bij Stichting Roparun Evenementen, dan zal dit nooit invloed hebben op de gelden die in Stichting Roparun Palliatieve Zorg gereserveerd staan voor de doelen en de afspraken die er met diverse partners zijn gemaakt. Ook is door de splitsing gewaarborgd dat, ongeacht wat zich voordoet, alles wat voor de doelen is bestemd ook bij de doelen terechtkomt.

Grap
Alle activiteiten van Stichting Roparun worden vanuit het kantoor in Schiedam gecoördineerd door een gedreven team van zes medewerkers en een directeur. Het evenement dat ooit is begonnen als ‘grap’ met 13 teams, is inmiddels uitgegroeid tot een krachtige organisatie met meer dan 300 teams. Door heel het land zijn er ook nog ruim 450 vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting